vineri, 4 ianuarie 2013


Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului


In data de 7 ianuarie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Soborul Sfantului Prooroc Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului.


Asa cum arata si titulatura sa, acest sfant a avut o Intreita slujire:


§ Prooroc, pentru ca a vestit pe Mesia,


§ Inaintemergator al Domnului, deoarece a pregatit poporul pentru venirea lui Mesia.


§ Botezator, intrucat s-a invrednicit a boteza la apa Iordanului pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, dar si pe poporul credincios.


sobor-sfantul-ioan-botezatorul.jpg


                  Mai mult, prin activitatea sa, Sfantul Ioan este cel care a facut legatura dintre Vechiul si Noul Testament, aratand lumii pe Mantuitorul, prin expresia: “Iata Mielul lui Dumnezeu”.
Nasterea sa a stat sub semnul minunii, fiind vestita parintilor sai de catre Sfantul Arhanghel Gavriil, care si indica numele pe care Il va purta pruncul, adica Ioan, inseamnand „Dumnezeu a avut mila”.

Asadar, a doua zi dupa Botezul Domnului, 7 ianuarie, este inchinata preamaririi Sfantului Ioan Inaintemergatorul ca unul care, botezand pe Mantuitorul in Iordan, a descoperit cel dintai lumii, dupa semnul ce i s-a dat de sus, ca Domnul Iisus este cu adevarat Mesia, Marele Trimis al lui Dumnezeu. Sfantul Ioan a fost Prooroc si un Inaintemergator fata de Mantuitorul Iisus in toata viata si stradania lui. Mai intai, Sfantul Ioan este pecetluit cu aceasta chemare inca de la venirea lui pe lume, printr-o nastere minunata. A fost vestit de inger si a fost un Prooroc al pocaintei inca de foarte tanar. Sfantul Ioan a iubit infranarea si viata aspra din pustia Iordanului. A trait in pustie si aici a predicat, a marturisit si a botezat in Iordan pe cei care au crezut in el. Predica lui era legata de schimbarea vietii, intoarcerea la Dumnezeu si impacarea cu El, pentru a primi viata noua pe care o aduce Imparatia lui Mesia: „Pocaiti-va ca s-a apropiat Imparatia cerurilor” (Matei 3, 2).
                Momentul de culme din viata Sfantului Ioan a fost insa, cand, botezand, Ioan descopera pe Hristos-Mesia, in persoana Domnului Iisus Hristos, dupa semnul ce i s-a incredintat: „Am vazut Duhul pogorandu-se, din cer, ca un porumbel si a ramas peste El. Si eu nu-L cunosteam pe El, marturiseste Ioan, dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa, Acela mi-a zis: „Peste Care vei vedea Duhul pogorandu-se si ramanand peste El, Acela este Cel ce boteaza cu Duh Sfant”. Si eu am vazut si am marturisit ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu” (Ioan 1, 32-34). E ceasul cand Ioan intelege ca, la Botezul sau in Iordan, Domnul Hristos era, de fapt „Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatele lumii” (loan 1,29).

Biserica ortodoxa a inchinat Sfantului Ioan sase sarbatori:


§ zamislirea (conceperea) lui - 23 septembrie,


§ nasterea Sf. Ioan Botezatorul- 24 iunie,


§ soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului - 7 ianuarie,


§ taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul - 29 august,


§ prima si a doua aflare a capului - 24 februarie,


§ a treia aflare a capului sau - 25 mai.


Cea mai importanta este ziua de 7 ianuarie (ziua de sobor).


 Despre Sf. Ioan Botezatorul au scris toti cei patru evanghelisti, care ne prezinta nasterea minunata de la Dumnezeu, prin parintii Zaharia si Elisabeta, viata sa in pustie si pregatirea pentru misiunea pe care Dumnezeu i-o va incredinta - aceea de Inaintemergator, Botezator, Martor si Marturisitor al Mantuitorul Iisus Hristos. In iconografia ortodoxa Sfantul Ioan este reprezentat fie ca botezator al Domnului, fie cu aripi Ingeresti, purtandu-si capul pe o tipsie.

In tara noastra, peste doua milioane de romani isi serbeaza ziua onomastica de Sarbatoarea Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul - Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului. Pe aceasta cale le uram tuturor care poarta numele de Ioan, Ion, Ioana, Ionica, Ionel, Nelu, Ionut, Ionela, Nela, Nelutu sau alte derivate ale acestora un sincer si calduros “La Multi Ani!”. Gandurile bune sa va insoteasca mereu, iar viata sa va daruiasca numai bucurii si cer senin, iar implinirile sa va lumineze sufletul.

 Daca toata lumea va doreste ca aceasta zi sa fie una minunata, eu va urez ca toate zilele ce urmeaza sa fie pline de bucurii si realizari astfel incat acest nou an sa va umple sufletul de voie buna!
                                             La multi ani!
          Col.rez. Coca Ion