luni, 10 martie 2014



                   Stimati colegi !
             In calitate de MEDIATOR AUTORIZAT, asigur informarea despre procedura si avantajele medierii, inclusiv desfasurarea medierii cu partile in conflict, obligate de altfel de prevederile legale sa apeleze le acest procedeu, mult mai putin costisitor, cit se poate de confidential si mai rapid.
        In continuare va informez cu unele aspecte privind informarea despre medierea conflictelor si avantajele apelarii la acest procedeu, inainte de a apela la serviciile justitiei clasice, dupa cum urmeaza:

             Leg. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare…,
                             ……art. 2, aln.1..Dacă legea nu prevede altfel, păţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind medierea, inclusiv daca este cazul,după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
            Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face
 printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.
            Daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.
                         Motive  pentru  a  alege  medierea   
1. Partile stabilesc data si ora procesului de mediere. In instanta, termenele de judecata sunt impuse si nu tin cont de programul partilor. Sedinta de mediere poate fi reprogramata la fel de usor ca orice alt tip de intalnire.
2. Nu exista limita de timp pentru sedinta de mediere. Medierile se pot solda si cu intelegeri partiale situatie in care este posibila programarea unei alte sedinte de mediere la o data ulterioara.
3. Partile, de comun acord, pot alege mediatorul la care sa apeleze. Aceasta facilitate nu exista in fata instantei de judecata. Alegerea mediatorului de catre parti mareste increderea acestora in obtinerea rezultatului dorit
4. Un prim pas spre solutionarea conflictului este prezenta partilor la mediator. Medierea este facultativa, iar prezenta partilor la mediator denota dorinta acestora de a solutiona neintelegerile.
5. Sala in care are loc sedinta de mediere este intotdeauna mai primitoare si mai discreta fata de  sala de judecata : medierea este confidentiala. In sala de judecata domneste formalismul, trebuie respectate anumite reguli procedurale stricte, cuvantul se ia intr-o anumita ordine s.a.m.d. Mediatorul este atent asupra vointei si interesului partilor. La sedinta de mediere este permisa doar prezenta partilor si a persoanelor agreate de acestea.
6. In cadrul unui proces, solutia este impusa partilor. Mediatorul nu impune nimic, partile alegand solutia avantajoasa si amiabila pentru conflictul in care se gasesc.
7.  Medierea este mai eleganta, fiind uzitata in intreaga lume civilizata. Satisfactiile partilor in cazul ajungerii la o intelegere sunt cu atat mai mari cu cat se datoreaza vointei si implicarii lor.
8. Prin mediere se pot rezolva toate tipurile de conflict. Pe tot parcursul medierii partile comunica. Intr-un proces in instanta comunicarea dintre parti este alterata, solutia generand noi conflicte de cele mai multe ori.
9. Mediatorul nu judeca partile si nu da verdicte. Menirea lui este sa faciliteze dialogul dintre parti in urma caruia acestea sa genereze optiuni in vederea solutionarii divergentelor existente.
10. Apeland la mediere partile nu renunta la justitia clasica. Daca nu reusesc sa isi solutioneze prin mediere conflictul, au posibilitatea de a se adresa instantei de judecata, la fel cum o aveau si inainte de a apela la mediere.


                      Altfel spus, medierea mai are si urmatoarele avantaje:

         - părţile pot sa-şi identifice şi să adopte singure soluţiile cele mai apropiate de nevoile şi interesele lor, spre deosebire de judecată, unde soluţia este impusă de un terţ,
      
        - confidentialitate asupra procesului, in comparatie cu instanta unde un numar variabil de persoane pot cunoaste aspecte importante cu privire la conflictul in care sunt implicate partile, in mediere partile evita astfel sa-si faca publice problemele ca intr-o sala de judecata,  
         
        - metoda mai rapida. medierea permite o importanta economie de timp si evitatea stresului generat de un litigiu derulat in fata instantei de judecata, deoarece procesele dureaza un timp relativ indelungat. Prin mediere se ajunge, de regula, la o solutie in doar cateva ore,
        
         - este o metoda mult mai ieftina, prin aceea ca se evita cheltuielile de judecata, respectiv taxele judiciare de timbru, onorariile avocatilor, expertilor, etc. Mai mult, daca pe parcursul unui proces civil, partile ajung la o intelegere pe calea medierii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia. 
       
        - solutia rezultata in urma medierii este de tip castig-castig. Medierea permite gasirea de catre parti, cu ajutorul mediatorului, a unei solutii creative si eficiente de rezolvare a conflictului prin care nimeni nu pierde, toate partile castiga
        
        - flexibilitatea procedurii, părţile putând conveni cu mediatorul data, ora şi chiar locaţia în care doresc să se desfăşoare medierea,
      
        - recuperarea taxei de timbru. In situatia in care partile ajung la un acord in urma sedintei de mediere, pot solicita instantei de judecata rambursarea taxei judiciare care a fost achitata, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale.
          
Art. 64. - Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la:
a) continuarea casatoriei;
b) partajul de bunuri comune;
c) exercitiul drepturilor parintesti;
d) stabilirea domiciliului copiilor;
e) contributia parintilor la intretinerea copiilor;
f) orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii
           Cu stima, 
Mediator
 COCA ION      Tef: 0742-075462
                          E-mail: coca_ion@yahoo.com

          P.S.
Aceia dintre dumneavoastra care au depus cotizatia pentru sindicat pe 2014 in contul primit prin mesajele telefonice, va rog sa aduceti copiile foilor de depunere, ( se depun in cutia postala de la sediu, chiar dupa intrarea in cladire in partea stinga) pentru a reusi sa actualizez  situatia membrilor la aceasta data si sa purcedem la urmatoarele activitati.
col.rez. Coca Ion