marți, 8 octombrie 2013


INFORMARE
     Vă prezint  principalele problemele dezbătute în şedinţa C.D. din data de 04.10. 2013:
-                      C.N.R. se va desfăşura în perioada 
     vineri-29 noiembrie – duminica-1 decembrie 2013 la Alba Iulia  cu următoarea ordine de zi:
·        Raport de activitate al Preşedintelui S.C.M.D.
·        Raport al Departamentului Financiar.
·        Raport al Departamentului Juridic.
·        Raport al Comisiei de Cenzori.
·        Raport al Comisiei pentru modificarea Statutului şi R.O.F.- uli.
·        Probleme ridicate de şefii de filiale.
·        Aprobarea strategiei S.C.M.D. pentru anul 2014.
     Pentru buna desfăşurare a activităţii vicepreşedinţii zonali vor întocmi rapoarte despre activitatea desfăşurată pe care le vor înainta până la data de 01 noiembrie 2013, la care va trebui sa ne spunem si noi pasurile.
      Adresz rugamintea tuturor camarazilor din filiala Suceava sa pregateasca si sa prezinte la AGF. care va avea loc undeva catre finele lunii octombrie, propuneri pertinente cu privire la problemele pe care le considera ca fiind strigente si evident de interes pentru activitatea ulterioara  si mai ales ce intentii au cu privire la initierea si desfasurarea de actiuni pentru a fi recuperate sumele banesti furate in aceasta democratie recenta.
   Vor continua demersurile pentru aprobarea Proiectului de lege PLX -109 şi  pentru urgentarea prezentării, dezbaterii şi aprobării în Parlament a Legii pensiilor militare.
-          Până la data de 30 noiembrie a.c., toate cheltuielile făcute de filiale vor fi justificate în scris, cu acte justificative, la Compartimentul Financiar.
-       Cotele ce revin pentru 2012 – 2013 vor fi  repartizate la filiale, pentru cheltuieli proprii, cu referate de necesitate aprobate de CD.
-        Se va analiza posibilitatea reducerii cotizaţiei, hotărârea urmând să o adopte C.N.R.
          O comisie va analiza situaţia filialelor cu un număr mic de membri.
-     Mare atentie! Membrii S.C.M.D. care doresc să recupereze sumele reţinute abuziv pe Legea 263/2010 trebuie să conteste noua decizie eliberată în conformitate cu prevedrile legii 241/2013
        S-a stabilit strategia Departamentului juridic in relatia cu cabinetele de avocatura si in ceea ce priveste noile decizii de pensie in baza Legii 241/2013, informari pe aceste teme urmand a fi puse la dispozitie de catre Departamentul juridic in timp oportun.
      Ne-am fi dorit ca aceste pensii să fie indexate asemenea celor  revizuite conform OuG 1/2011 , dar legal acest lucru nu se poate deoarece a fost indexat punctul de pensie, despre care nu se mai face vorbire în   Leg. 241/2013.
     Ne-am fi dorit să primim înapoi banii de care am fost păgubiţi în toţi aceşti ani, dar acesta este un proces dificil, de durată, pe care sperăm să-l câştigăm cândva. De ce nu s-a încercat acum ? Pentru că această lege reparatorie, aşa, cu minusurile ei, înainte de a fi bună sau rea a fost şi este URGENTĂ ! O spunem noi, cei care în absenţa ei, am fi primit si în această lună pensiile diminuate binişor prin anularea condiţiilor de muncă acordate - ne place sau nu, în afara legii (DURA LEX SED LEX), şi ar mai fi trebuit să returnăm şi sumele primite pentru aceleaşi condiţii de muncă în ultimii aproape doi ani. Şi asta în pragul şi pe timpul iernii...!                 
                        Cum se calculeaza valoarea neta a pensiei reintregite?
         De la Casa de Pensii Sectorial` a MApN am aflat c` fiecare pensionar care se încadreaz` în prevederile de mai sus va primi o nou` decizie „pentru punerea în plat` a drepturilor de pensie în conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2013”.  
         Fiecare rezervist militar care se incadreaza in prevederile Legii 241/2013 va primi o noua decizie pentru punerea in plata a drepturilor de pensie.
Valoarea neta a pensiei reintregite se stabileste conform algoritmului publicat in ultimul numar al Observatorului Militar http://www.mapn.ro/publicatii/2013/obs/37.pdf) astfel :

1.   Din cuantumul brut al pensiei din decembrie 2010 se sc( ad 740 de lei;

2.   La suma ramasa, se aplica 5,5% pentru CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate);

3.   Valoarea CASS rezultata  plus 1.000 de lei se scad din cuantumul brut;

4.   La suma rezultata, se aplica procentul de 16% pentru impozit;

5.   Valoarea neta a pensiei (ceea ce se va primi pe card sau direct de la postas) se obtine prin scaderea din cuantumul brut a sumei rezultate prin adunarea celor doua retineri – CASS + impozit.

            Pentru pensionarii care, au realizat stagii de cotizare dupa trecerea in rezerva, la cuantumul brut al pensiei din decembrie 2010 se adauga cuantumul aferent perioadei de cotizare,apoi, pentru obtinerea cuantumului net al pensiei, se urmeaza algoritmul descris mai sus.

            ...si iata cum statul fura din nou.Pe cei care au realizat stagii de cotizare dupa trecerea in rezerva si au inca o pensie.Asta insemnand de la cateva sute pana la maximum 1000 lei ,care nu ar trebui impozitate.Dar  “prietenii” de la Casa de Pensii adauga acest cuantum perioadei de cotizare dijmuindu-l la gramada.
    Stimati camarazi suceveni, in citeva zile va voi trimite din nou mesaj (nu de pe telefonul asigurat de catre sindicat, ca nu permite decit citeva mesaje) prin care in calitate de presedinte, conform hotaririii Biroului Operativ, va voi convoca la A.G.F. unde va rog sa va spuneti absolut toate 
problemele legate de activitatea filialei, (sindicatului) si unde vom hotari asupra activitatilor viitoare, evident daca mai avem cu cine...
       Col. rez. Coca ion