duminică, 8 septembrie 2013


               Sfanta Maria este sarbatorita in fiecare an pe 15 august, cand Biserica Ortodoxa Romana are in calendar ziua Adormirii Maicii Domnului (Sfanta Maria mare). In mod traditional, milioane de romani isi sarbatoresc in aceasta zi onomastica. Potrivit unor statistici, circa 2,2 milioane de locuitori poarta nume ca Maria, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marita, Marusia, Mariuca, Mariuta, Maricica, Mia, Mioara sau, in cazul barbatilor, Marian si Marin.
Cele mai des intalnite nume, care se sarbatoresc de Sf. Maria sunt Maria, Mariana si Mioara. In mod clar, este o sarbatoare onomastica in care femeile sunt majoritare in ce priveste purtatorii numelui Sfintei Maria.

In zona moldovei, de 15 august nu se sarbatoreste onomastica, ci doar de 8 septembrie, cand in calendarul crestin ortodox este sarbatoarea "Intrarii Fecioarei Maria in Biserica" (Sf. Maria mica), care este si inceputul anului nou bisericesc. In ultima vreme insa, oamenii sarbatoresc onomastica cu ambele ocazii.
 Asadar fie de 15 august, fie in aceasta zi, B.O /Filiala Suceava, ramine consecvent in adresarea de urari tuturor celor cu aceste frumoase nume!
         Col. rez. Coca Ion