marți, 26 octombrie 2010

multumiri presei

Filialele Suceava şi Rădăuţi ale Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Retragere şi în Rezervă au organizat, ieri, un pichet, timp de o oră, la Prefectura Suceava

De Ziua Armatei

Militarii în retragere au ieşit în stradă pentru proteste la adresa Guvernului şi Preşedinţiei
de Dana HUMOREANU
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)


Filialele Suceava şi Rădăuţi ale Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Retragere şi în Rezervă au organizat, ieri, un pichet, timp de o oră, la Prefectura Suceava. Înfiinţat în luna septembrie a.c., sindicatul are 35 de membri la Rădăuţi şi 42 la Suceava şi urmează să-şi organizeze filiale şi în Vatra Dornei şi Câmpulung.

Preşedintele de la Suceava, col. (r) Ion Coca, ne-a declarat că acţiunea face parte din „Operaţiunea Valeriu Carp” şi este un protest faţă de schimbarea statutului militarilor în rezervă, în urma măsurilor luate de Guvern. Colonelul Coca, pensionat în anul 2003, la 50 de ani, din comandamentul Statului Major al Forţelor Terestre de la Bucureşti, a afirmat că protestul nu este legat de diminuarea pensiilor foştilor militari, ci „pentru statutul cadrelor militare în rezervă, a dispariţiei pensiilor ocupaţionale şi trecerea la Casa Naţională de Pensii. Noi venim acum ca o povară peste bugetul pensionarilor civili şi ni se anulează drepturi pe care le-am avut de la Cuza încoace”. El este nemulţumit şi de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, despre care spune că a lucrat „în arma service”.

Colegul său de la Rădăuţi, colonelul (r) Vasile Plăcintă, fost militar la o unitate de rachete, apoi la Academia Militară, la grăniceri şi la Poliţia de Frontieră, l-a catalogat pe ministrul Oprea drept „un ospătar isteţ atras la Bucureşti, ajuns subofiţer, apoi căpitan, a trecut în rezervă căpitan şi apoi a tot primit câte un grad de general pentru că şi-a dat demisia, că a avut curajul să participe la nu ştiu ce acţiune în Bucureşti şi aşa a reuşit să treacă în tabăra domnului Băsescu pentru ca să-şi poată bate joc de militarii în rezervă”.

Militarii în rezervă îi cer preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea pensiilor până nu sunt rezolvate revendicările militarilor şi să prezinte dovezi sau scuze publice pentru „acuzele şi insultele fără precedent în istorie aduse organismului militar, îndeosebi militarilor în rezervă”.

Lista doleanţelor militarilor are 14 puncte, printre care „desfiinţarea structurilor folosite ca poliţie politică de actuala putere”, nominalizând Curtea Constituţională, DNA, ANI, CNSAS şi depolitizarea structurilor militare.

În caz de nesoluţionare, sindicatul îşi rezervă dreptul „de a apela la popor pentru satisfacerea acestor revendicări, declanşând din acest moment demersurile legale pentru demiterea preşedintelui României şi desfiinţarea Curţii Constituţionale prin referendum”. Militarii speră că demersul lor va fi susţinut de cele 2400 de cadre militare în rezervă din judeţ.



Asociaţia „Petru I Muşat” dezavuează protestul militarilor de la Prefectură

De acţiunea sindicală de ieri s-a desolidarizat preşedintele filialei Suceava „Petru I Muşat” a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, generalul de brigadă (r) Zaharie Cojocaru. „Asociaţia noastră funcţionează sub înaltul patronaj al preşedintelui României, iar ministrul Apărării este preşedinte de onoare. Noi dacă avem nemulţumiri le transmitem civilizat, prin mesaje la factorii decizionali de la Bucureşti. Şi noi dorim să rămânem cu pensiile ocupaţionale, dar nu suntem de acord cu proteste de stradă”, a spus gen. Cojocaru, fost şef de stat major al Gărzilor Patriotice din Suceava, acum în vârstă de 76 de ani. Acesta a mai precizat că asociaţia pe care o conduce are 941 de membri, dintre care circa 70 la sută au vârsta sub 50 de ani, şi că nu este înregimentată politic. Aproximativ 11 la sută funcţionează însă în aparatul administrativ- primari, consilieri etc. Sediul asociaţiei este, din 1991, la Primăria Suceava.

Mai menţionăm că, potrivit col. Coca, numele lui Valeriu Carp a fost ales pentru operaţiunea de ieri deoarece de militarii români el este considerat un erou. Colonelul Ion Coca a amintit că, în 1940, când armata română urmărea armata sovietică în retragere, comandantul de batalion Valeriu Carp a dat ordinul „Executaţi foc”. Acelaşi ordin l-a dat maiorul Carp şi la Zahareşti, în comuna Stroieşti, când împreună cu soldaţii săi a împuşcat, în ziua de 6 iulie 1940, 34 de evrei – bărbaţi, femei şi copii- din judeţele Rădăuţi şi Storojîneţ.

„Preferăm să ne gândim la ce a făcut pentru ţară. A fost un erou deosebit”, a spus col. Coca, atunci când a fost întrebat de ce tocmai numele maiorului Carp a fost ales pentru această operaţiune.

3 comentarii:

  1. ...Tovarase locotenent colonel, ne spuneti si noua cum ati primit gradele de colonel si general...?
    Servilismul nu este valabil pentru cadrele militare in rezerva si retragere!
    Noi nu contestam functia de comnandant suprem, dar nu sintem de acord cu cel actual care ne face cea ce ne face!

    RăspundețiȘtergere
  2. ....deci daca nu ai coloana vertebrala.... ai grad de gheneral....

    RăspundețiȘtergere
  3. Bai, Anonimilor,daca toti postati si voi ceva, macar faceti-o la modul coerent. Pana mea, n-am inteles nimic!

    Semnat:
    Anonimmul nostru e mai inteligent decat al vostru!

    RăspundețiȘtergere