luni, 13 septembrie 2010

Disperare sau panica?

Disperarea sau panica?
O zicala preluata din scenariul atribuit lui Florin Piersic in filmul "Drumul oaselor" spunea parca "Fereasca-te sfatul de omul ajuns la disperare". Uite asa, in disperare de cauza, pentru ca pierde puncte pretioase in batalia cu militarii rezervisti, domnul ministru al Apararii Nationale a dat pricaz la ANCMRR spre a da sfoara'n tara printre catanele rezerviste sa urmareasca la televizor si sa se minuneasca de lamuririle domniei sale din care rezulta ca pensiile militarilor vor avea de suferit foarte putin dupa recalculare. Numa' ca ministerialul nu a explicat de unde a "produs" baza de calcul a domniei sale si de unde pana unde certitudinile sale pentru ca legea si normele de aplicare spun cu totul altceva. Ba mai pui ca nu se stie daca este vorba de sume nete sau brute. Daca dansul are alt text de lege sa ne spuna si noua sursa. Oricum cacialmaua nu a tinut la toata lumea, iar praful din ochii umeziti ai militarilor pensionari pentru umilinta la care sunt supusi nu se poate cimenta pentru simplu motiv ca nu au facut, inca, pact cu moartea si prostia. Pe la inceputurile domniei sale la MApN spunea ceva despre o anume simulare in urma careia pensiile se reduceau cu 60%. Acum...,minune, unele chiar cresc peste noapte pe fondul crizei continue si a politicii austere de reduceri si concedieri declarate.
In curand sa va adopta, fara discernamant politic, legea unica a pensiilor care va pune cruce la toata parodia asta promovata de ministru apararii. Dumnezeu este sus si vede si fiecare pasare pe limba ei piere, domnule ministru al Apararii nationale. Abia astept clipa cand veti veni cu justificari si scuze pentru demisia promisa dar uitata pe masa intendentului jurist. Numai asa am sa pot arata celor din jurul meu ce fel de oameni ne conduc si cum ne reprezinta. Nu trebuie sa va fie frica sau rusine daca nu veti demisiona. Opinia oamenilor nu conteaza dupa vot ci inaintea lui si nu sunteti primul politician care ameninta cu demisia. Exemplul demisiei presedintelui la 5 minute dupa suspendarea este de notorietate. Demisia voluntara este un act de constiinta, valabil pentru oameni cu demnitate si onoare ceea ce nu ma astept la niciun reprezentanT al ROGVAIV-ului politic romanesc fie el de dreapta, de stanga sau de stanga'mprejur.
Asa ca, domnule ministru, ramane valabil si pentru dumneavoastra si nu numai, partea de scenariu din filmul sus amintit..."Fereasca-te sfantul de omul ajuns la disperare" .... si pensionarii militari sunt oameni si ei pot ajunge la disperare.
'Traiti bine domnule ministru?

Col(r) Marian Dumitrescu

46 de comentarii:

  1. AVETI DREPTATE DOMNULE DUMITRESCU !Ganditi logic, scrieti frumos! felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  2. M-a durut sufletul cand la Tebea,nepotii lui Avram Iancu ,au fost frustrati de dreptul de a asista la ceremonialul religios ,inchinat simbolului de neatarnare al motilor-CRAISORUL MUNTILOR.Si mai tare am fost revoltat de prezenta zuzei de la parlament,Roberta Anastase care ,cu nonsalanta a caracterizat situatia incordata ca pe ceva foarte normal.Adica ,oprimarea cu forte de ordine a celor ce duc o traditie de mai bine de un secol si vin sa se roage la ceas de sarbatoare la mormantul unui mare simbol patriotic ,este normal...Pai normal pentru zuza este si faptul ca la Miercurea Ciuc,secuii l-au ovationat pe Horty ca pe un mare patriot al neamului{lor},din moment ce n-am vazut nici-o atitudine,luare de pozitie sau protest portocaliu.Deci ungurilor le este permisa pomenirea unui criminal dar noua romanilor,in tara noastra ne este interzisa orice aluzie fata de maresalul Antonescu.Si ma intreb domnilor militari activi,la ce dracu i-ati mai dat onorul cu garda de onoare si drapel de lupta cand ea si ai ei isi bat joc de haina si traditiile militare,de cinstea si onoarea ce a mai ramas pe aceste meleaguri,de eroii acestui neam.Mie mi s-a parut normal ca oamenii au huiduit-o iar Avram Iancu sper sa-i fi blestemat pe toti impostorii si tradatorii de neam si tara.Era de asteptat ca dupa una rece sa apara si una calda:auzi,pensiile militare nu se modifica substantial,iar unele ar putea creste...cine te mai crede domnule Oprea cand nici tie nu-ti vine sa crezi ce tampenii debitezi?Cred ca nici textul legii nu-l cunosti dar dai sperante prostilor...Gresit domnule,noi cei foarte multi nu ne-am primit stelele si tresele ca tine,ci invatand si muncind asiduu ,pe merit si nu renuntam fara lupta nici macar la o para chioara..Incepi usor sa pricepi ca nu suntem prosti,intri in panica si cauti solutii.Solutia este urmatoarea:schimba-ti izmenele ca au inceput sa puta si lasa-ne!BIBILOTUL

    RăspundețiȘtergere
  3. Bibilotule, as propune ca la anul, cu ocazia aceleiasi sarbatori , TOTI MEMBRI SCMD SA NE INTALNIM LA TEBEA CU STEAGURI TRICOLORE, SA NE VEDEM ACOLO, SA NE CUNOASTEM , SA CIOCNIM HORICA SI GRASA DE COTNARI SI MURFATLAR SI VIN DE RECAS SI ZAIBAR. Si sa vedem cine vine sa ne imprastie. HAIDETI FRATI ROMANI, SUNTEM IN STARE , STA IN PUTEREA NOASTRA, HAIDETI SA O FACEM .
    TRAIASCA MOTUL INTRE MOTI !

    RăspundețiȘtergere
  4. Rabdare si tutun ! Sa asteptam pensia pe ianuarie 2011 si atunci vom vedea ce avem de facut.
    In rest sa avem incredere in Sindicat !

    RăspundețiȘtergere
  5. Exemplele de calcul a pensie sunt date cu rea intenţie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici şeful SMG nu poate aduna în întreaga carieră un punctaj mediu de 5.
    5x739 ron=3695 ron care este foarte puţin faţă de 6000 ron cât are ân prezent.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca inteleg de unde vine disperarea lui oprea; se pare ca salariile medii la care face referire sunt mai mari decat cele avute real de marea masa a pensionarilor militari-subofiterii.De aici rezulta ca, in cazul acestora, pensiile recalculate in varianta in care nu depun cereri, vor fi mai mari dacat cele (prognozate) care ar rezulta din recalcularea pe baza veniturilor reale.Si asta nu covine guvernului portocaliu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cat de idiot poate fi Oprea atunci cand isi sustine teza privind cresterea pensiilor prin modificarea elementelor care intra la calculul “asa zisei contributii”? Adica, vezi Doamne, ba apevistilor nu fiti tristi, prin gratia divina de ministru, eu Oprea, chezas al interesului national, dau un ordin de ministru care va duce la cresterea pensiilor, atentie – mai putin coloneii si generalii! Sa concluzionam: pensiile au la baza veniturile si “asa zisele contributii”, evident mai mari la salarii mai mari, pensiile celor cu salarii mici cresc, ale coloneilor si generalilor scad! Ce chestie si cu invers proportionalul asta! Nada pentru prosti!
    PS. Boc ce zice?
    Lt.col.(rz) Manole Constantin

    RăspundețiȘtergere
  9. CADE-TI IN PLASA ACESTOR IMPOSTORII CITITI LEGEA NU NSPUNE NIMIC DIN ABERATIILE CARE LE SUSTINE ASTA E DOAR O SUPAPA PT CEI MULTII SA NU IESE IN STRADA VE-TI AVEA MARII SURPRIZE LA recalculare IAR CEI CARE ACUM CRED CA CASTIGA ADICA SUBOFITERII VOR VEDEA REALITATEA DEOARECE SALARIILE LOR CU SPORURII CU TOT SUNT MAI MICI DECAT SALARIU MEDIU BRUT NU FAC MAI MULT DE 0,80 PUNCTE ANUAL VA SPUNE UNUL CARE A LUCRAT 10 ANI PE DREPTURII DE PERSONAL FITI PRECAUTII .UN

    RăspundețiȘtergere
  10. Un ofiţer a pornit în carieră cu un salariu mediu brut mai mic sau egal cu cel pe economie.După 1990 a mai crescut puţin, deci marea majoritate a ofiţerilor cu peste 30 de ani vechime în serviciu nu au cum să adune un punctaj mediu anual mai mare de 3, ceea ce înseamnă 3x739 ron=2217 ron + 20%=2660,4 ron. Asta însemnă o scădere cu peste 45% a pensiei pe care o primeşte în prezent.Doamna general bg.LUPU nu ne spune nimic de marea majoritate a ofiţerilor disponibilizaţi la vărsta de 40 de ani cu o vechime de 21 de ani.
    Totul este praf în ochii proştilor.
    Să trăiţi bine!

    RăspundețiȘtergere
  11. multe comentarii sterile,imp.e ce facem?cuvantul de ordine este UNITATE,sa cadem in plasa tradatorului oprea,TOATE PENSIILE SCAD,pana acum nu am stiut ca salariile din armata sunt asa mici in raport cu salariul mediu brut pe ec.CAMARAZI CE FACEM?PROPUNERI

    RăspundețiȘtergere
  12. Dragi tovarasi si prieteni, care ati postat mai inainte sau care scrieti articole. Ati citit cumva legile, hotararile si ordinele care au au aparut? Ati incercat sa faceti o analiza la rece, fara patima a datelor pe care le aveti? Nu vedeti ca politrucii armatei, acum transformati in sefi de sindicat, incearca sa va spele creierele la fel ca inainte de 1989? Culmea este ca aceiasi politruci care ne manipuleaza acum, ne prezentau (inainte de 1989) un material din care rezulta ca solda unui militar era de 2-5 ori mai mare decat salariul mediu pe economie ( se faceau niste comparatii cu cei ce lucrau in industrie etc.).Cu un grup de amici apevisti am facut un program (a fost dat unul foarte bun pe acest site) si din datele pe care le avem (carnete cu cotizatia pcr=1% din solda bruta, datele de la iesirea la pensie si altele) ne-am refacut pensiile. Rezultatul: la unii a crescut, la altii a ramas aprox. la fel, la altii a scazut nesemnificativ... Poate am gresit noi, poate legile au alte chichite pe care nu le stim, poate vom fi pacaliti prin programul de calcul, nu avem de unde sti deocamdata. Dar am fost de acord ca adeverintele de salariu constituie o baza puternica pentru o eventuala confruntare juridica. Se pare insa ca pentru multi de pe acest site marea problema nu este ca aveau solda mai mica decat salariu mediu pe economie, ci ca au coeficientul de inteligenta mai mic decat coeficientul mediu de inteligenta...

    RăspundețiȘtergere
  13. Nea Enache ai dreptate cu politrucii! dar stii ceva? in lupta sindicala comunicarea este esentiala! geaba mormaim in barba, baga-te in sindicat, fii activ si daca esti sclipitor vei ajunge in echipa de conducere. Altfel ne bem cafea in fotoliu, meditam la vrute si nevrute si cand zarim un ciot de matura ne comparam IQ-ul cu el.

    RăspundețiȘtergere
  14. Un articol aparut in Romania Libera de azi. Dupa ce l-am citit imi dau seama cat de "iubiti" suntem noi apevistii: unii chiar vor sa ni se scada pensiile!
    Majoritatea pensiilor militare nu vor scădea prin recalcularea pensiilor speciale, după ce ministerul de resort a reuşit să impună un mod de calcul favorabil. În loc să scadă cu un procent între 19 şi 69, unele pensii vor fi chiar mai mari.

    Anunţul privind păstrarea pensiilor mari a fost făcut ieri chiar de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, cel care şi-a atenţionat, de altfel, colegii din Guvern încă din primăvară că nu va accepta niciodată diminuarea pensiilor militare „indiferent de consecinţele politice". Avertismentul a fost şi mai clar săptămâna trecută, când Gabriel Oprea i-a amintit prim-ministrului Boc că „acest Guvern stă în voturile UNPR". Ministrul Apărării pare să se fi ţinut de cuvânt faţă de foştii militari şi, în timp ce alţi pensionari beneficiari ai sistemelor speciale pierd sume consistente în urma recalculării, aceştia vor pierde mai puţini bani. Ba chiar deloc sau chiar vor primi în plus, potrivit ministrului Apărării. Un plutonier adjutant cu o vechime de 29 de ani, cu şapte ani grupă de muncă şi Ordinul Militar clasa a II-a va beneficia de o pensie majorată cu 25% (de la 1.395 lei la 1.744 lei). De măriri se vor bucura şi maiştrii militari principali, maiorii şi alte categorii, în condiţiile îndeplinirii criteriilor de vechime. În acelaşi timp, un general cu 35 de ani de activitate, şase ani grupă de muncă şi Ordinul Meritul Militar clasa I va primi o pensie de 4.582 lei, adică mai mult cu 0,4% decât în prezent. Aceasta în condiţiile în care pensia medie în România este de sub 1.000 de lei (punctul de pensie este de 732,8 lei este îngheţat din 2009).

    În ceea ce priveşte cele 8% din pensiile militare ce vor scădea în urma recalculării, potrivit lui Gabriel Oprea nu este vorba oricum de diferenţe importante, deoarece „nu avem de-a face în sistemul militar cu pensii de lux". În plus, nu va fi afectată nici o pensie mai mică de 3.000 de lei. Toate acestea au fost posibile, conform lui Gabriel Oprea, după ce ministerul a impus schimbarea modului de calcul în sensul includerii în categoria veniturilor a tuturor sporurilor, indemnizaţiilor, primelor şi premiilor, dar şi prin compensarea în bani a concediilor de odihnă neefectuate. Aşa se face că de la o scădere a pensiilor militare cu procente cuprinse între 19 şi 69%, aşa cum arătau simulările realizate în primăvară, s-a ajuns la creşteri. Ministrul Apărării a ţinut să mulţumească, în acest context, preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi colegilor parlamentari, fără a preciza însă cum vor putea explica guvernanţii de ce unele categorii de pensionari vor fi în continuare mai speciale decât altele.

    Aceasta în condiţiile în care mâine expiră termenul până la care Guvernul Boc s-a angajat, în faţa FMI, să pună la punct reforma sistemului de pensii. Doar că proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, care ar trebui să înglobeze legea de recalculare a pensiilor speciale, zace încă în comisiile Camerei Deputaţilor, după ce s-a plimbat de mai multe ori între plen şi comisii. Printre principalele puncte de divergenţă figurează cel referitor la valoarea punctului de pensie, pe care opoziţia ar dori-o să fie 45% din salariul mediu brut pe economie, în timp ce guvernanţii sunt dispuşi doar la indexare egală cu inflaţia. La acest punct din lege s-au împotmolit dezbaterile săptămâna trecută, în absenţa noului ministru al Muncii, Ioan Botiş. Anterior, reprezentanţii opoziţiei au anunţat că nu vor vota legea în forma actuală. Fostul ministru al Muncii Mihai Şeitan a susţinut, la rândul său, că majorarea punctului de pensii la 45% din salariul mediu brut pe economie ar fi „o măsură indezirabilă şi imposibil de aplicat la ora actuală".

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Pentru ANTON ENACHE 10:51
    Tataie mai pune mÂna pe matematică şi pe tabelul cu salariile medii lunare pe economie utilizate la calculul pensiei în perioada 1934-2010.Ori ai fost un general de securitate care pe vremea lui CEAUŞESCU aveai un salariu cât a unui prim -secretar de judeţ?

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  21. Anton Enache, trec peste jignirile pe care le aduci unor oameni pe care nu-i cunosti, inteleg ca nu ai avut o mama in stare sa-ti ofere cei 7 ani de-acasa, deci nu e vina ta.

    Da ia explica tu unde-i spilul? Daca pensiile nu scad, ba chiar cresc, care-i rostul tevaturii?

    Unde-s economiile de sute de milioane de euro pe care Bugetul conteaza ca le va face prin recalcularea pensiilor militare?

    Si cum vede IQ-ul tau cel atat de erect adeverinta asta mirobolanta? Sub forma unui tabel in excel care sa cuprinda 12 luniX20pana la 35 de ani plus alte apendice cu celelalte drepturi, ore suplimentare, etc? Cam cate file trebuie sa aiba adeverinta asta? Si cum poti tu controla daca ea cuprinde datele reale?

    Astept sa ma luminezi. Daca nu poti singur, suna-ti stapana!

    RăspundețiȘtergere
  22. PS: Tot celui, sau mai degraba celei (esti femeie, nu-i asa, una din consilierele care...)ce semneaza sub numele de Anton Enache: Cum se cheama cel/cea care slujeste unei curve?

    RăspundețiȘtergere
  23. Pentru Ghita si ceilalti, imi cer scuze daca am jignit pe cineva, dar ma deranjeaza cand vad atata prostie. In plus am fost in tonul apelurilor facute la tot felul catre parlamentari, partide, organizatii etc. fata de care ceea ce am scris eu este parfum. De parca pe aia o sa-i intereseze vreodata drama noastra. Singurul lucru care i-ar interesa ar fi un glont bine tintit...in tinta. Deci, dragul meu Ghita o sa scada ceva pensii (foarte mari in comparatie cu ale apevistilor): sunt pensiile celor care au "parvenit" in ultimii ani in tot felul de functii babane si servicii speciale, unde se calcau in picioare cu grade de general cu multe stele (vezi cazul Voicu general la 36 de ani, general cu 4 stele pe la 45). Noi astia cu cariere lineare, amarate, muncite pentru fiecare treapta cu sudoare, se pare ca nu vom fi afectati. Sper din toata inima...

    RăspundețiȘtergere
  24. “Art. 11. - Beneficiarii pensiilor prevăzute la art. 1 lit. a) şi b) care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:
    a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
    b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii;
    c) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit legii.”

    Un lucru mi se pare evident: SE ASCUTE LUPTA DE CLASA

    Din exemplele prezentate de catre cei doi obedienti si cinici reprezentanti ai MApN, reiese ca:

    1. Plt.maj., vechime 29 ani de activitate, grupe 7 ani, M.Militar cls.II, castiga la pensie aprox. 25% (de la 1395 RON la 1744 RON), in timp ce un

    2. General de brigade, vechime 30 de ani, grupe 3 ani, M.Militar cls.I, pierde la pensie aprox. 6% (de la 4349 RON la 4090 RON)

    Principiul lui VODA (se poate citi si V-O DA!), urmat de toti latraii sai este “DEZBINA SI STAPANESTE!”

    Haideti sa urmam mesajul de suflet al imnului national “DESTEAPTATE ROMANE!”

    RăspundețiȘtergere
  25. Draga mea, cum vine asta? Iti ceri scuze dar tot prosti ne faci? Pai si ghinarariul Oprea ii exact din categoria parvenitilor pe care ii amintesti, insa tot il proslavesti! Unde-i logica aici?
    Acuma speri, nu mai esti convinsa ca 'noi astia' nu vom mai fi afectati?

    Intr-adevar, sunt lucruri care ar trebui indreptate in interiorul sistemului de pensii militare. Nu-i corect ca unii, mai...testiculosi, s-au invartit de niscaiva sporuri si functii mai mari in ultimele luni de activitate ajungand sa iasa cu pensii mai mare sau aproximativ egale cu salariul. Nu-i corect ca ofiteri cu aproximativ aceleasi functii/grade/vechime au iesit cu pensii pe jumatatea celor mai sus amintiti. O corectare a acestor inechitati trebuie facuta, desigur, dar in interiorul sistemului. Nu trebuie pentru asta sa se anihileze pensiile militare, nu trebuie sa se faca, mai ales, recalculare retroactiva!!!! E aberatia aberatiilor ce se intampla! E ca si cum te-ai pune cu tunurile pe o cetate ca sa omori un soarece!

    Cum de nu vedeti, voi astia, consilierii de la minister, voi civilii cu 2000 de euro salariu, cum de nu vedeti anomaliile...?!

    RăspundețiȘtergere
  26. Tinand cont de indicatiile tactice pretioase ale carmaciului turmentat, hahaite printre doua gaturi de whiskey si date apoi de-a berbeleacul dinspre dealul cucuvelei spre glorioasa piata din urbea lui Bucur - de unde sa fie redate plebei de catre primul trompetist al tarii, cu state de fost activist, pocait in doctrina proletara a clasei muncitoare – izmenarul, pus sef peste oastea decimata in recentele batalii cu galeti si pungi electorale, a gasit de cuviinta sa ne abureasca printr-o declaratie de presa mincinoasa pe tema recalcularii pensiilor militare, cu scopul de-a abate atentia de la proiectul legii unitare a pensiilor publice, aflat in aceste zile in dezbatere la Camera Deputatilor, si sa alimenteze dihonia dintre diverse categorii de militari, favorizandu-i pe fostii lui colegi in detrimental ofiterimii, in special a celor cu apucaturi intelectuale.

    Ne-a povestit cu patos si plin de simtire ca: daca nu l-ar fi convins pe piticul atomic sa fie luate in considerare in categoria veniturilor si sporurile, indemnizatiile, adaosurile, ….. dupa recalculare actualele pensii s-ar fi diminuat cu pana la 69%.

    Pentru corecta informare va citez din L19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale (inca in vigoare, alaturi de L164/2001 si articolele referitoare la pensii din L80/1995):

    RăspundețiȘtergere
  27. “Art. 78. - (1) … Numărul de puncte realizat în fiecare lună se calculează prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile şi adaosurile, … la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice.”

    Nu pricep in ce consta castigul pentru pensionarii militari atata timp cat in L119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor se prevede:

    “Art. 3. - (1) Pensiile …stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate în plată, se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

    Apoi a subliniat, alaturi de sefa Directiei financiar-contabila din M.Ap.N, importanta grupelor de munca: “Daca pana acum la calculul pensiei grupele de munca erau luate in calcul la stabilirea vechimii in serviciu, prin procesul de recalculare grupele de munca sunt transformate in puncte, deci in venituri.”

    Imi pun firesc o intrebare: acesta este un “cadou otravit” sau un drept derivat din contributia diferentiata la CAS, prevazuta in L19/2000, Art. 18 alin. (2) si (3) si Art.78/2 ???

    RăspundețiȘtergere
  28. L19/2000 prevede:
    “Art. 18 - …
    (2) Cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt diferenţiate în funcţie de condiţiile de muncă normale, deosebite sau speciale.
    (3) Cotele de contribuţii de asigurări sociale se aprobă anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.” (conform L12/2010, CAS-ul este de 31,3% pentru conditii normale de munca, 36,3% pentru conditii deosebite de munca si 41,3% pentru conditii speciale de munca).”

    “Art. 782. - (1) Asiguraţii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa II de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiază de majorarea punctajelor anuale, după cum urmează:
    a) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă;
    b) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă.”

    Si atunci cum vor interpreta continutul Art. 8, 9 si 10 din L119/2010, coroborat cu Art. 11 din aceiasi lege??? Poate vom primi un raspuns autorizat din partea Departamentului Juridic al SCMD (cu multumiri anticipate pentru promptitudine).

    RăspundețiȘtergere
  29. “Art. 11. - Beneficiarii pensiilor prevăzute la art. 1 lit. a) şi b) care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:
    a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
    b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii;
    c) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit legii.”

    Un lucru mi se pare evident: SE ASCUTE LUPTA DE CLASA

    Din exemplele prezentate de catre cei doi obedienti si cinici reprezentanti ai MApN, reiese ca:

    1. Plt.maj., vechime 29 ani de activitate, grupe 7 ani, M.Militar cls.II, castiga la pensie aprox. 25% (de la 1395 RON la 1744 RON), in timp ce un

    2. General de brigade, vechime 30 de ani, grupe 3 ani, M.Militar cls.I, pierde la pensie aprox. 6% (de la 4349 RON la 4090 RON)

    Principiul lui VODA (se poate citi si V-O DA!), urmat de toti latraii sai este “DEZBINA SI STAPANESTE!”

    Haideti sa urmam mesajul de suflet al imnului national “DESTEAPTATE ROMANE!”

    RăspundețiȘtergere
  30. Pentru ANTON ENACHE
    Măi nene, nu-ţi doresc decât să trăieşti bine cu pensia recalculată! Mai vrei să mori pentru patrie cu 2 lei pe lună?

    RăspundețiȘtergere
  31. asa cum ne-a obisnuit in ultimii ani, puterea ne arunca pe piata cate o nada, doar-doar ne va abate gandul de la problemele reale cu care ne confruntam: inflatie, somaj, utilitati tot mai scumpe, preturi la alimente tot mai mari etc. in acest context am perceput iesirea la rampa a lui tov. oprea, sigur, in contextul general al incercarii disiparii atentiei populatiei(pensionarilor), la fel ca si in cazul s.o.v. dupa parerea mea, mai putin conteaza modul de recalculare si raportare la salariul mediu brut, cat faptul ca este o masura de neconceput aplicarea retroactiva a unei legi, este inadmisibila atingerea, lezarea unui drept castigat, a unui bun privat cuvenit datorita muncii depuse in folosul tarii. cred ca asta trebuie sa ne intereseze in cea mai mare masura si, in mod special, cum sa luptam, legal, sa nu fim afectati in dreptul nostru patrimonial de masura aberanta a puterii.

    RăspundețiȘtergere
  32. Domnule DOGARU reacţionaţi urgent!

    RăspundețiȘtergere
  33. In aceasta seara, ora 21,00, la Realitatea TV va fi prezent d-l Dogaru...

    RăspundețiȘtergere
  34. Aici vorbesti la pereti. Degeaba atunci argumente, incerci solutii, dialoguri, astia o tin langa... Dati-mi voie sa-i felicit pe politrucii Armatei Romane, si-au facut cu prisosinta datoria: v-au spalat creierele complet. arow77 parea mai lucid, dar dupa argumente corecte, legale, trage niste concluzii sucite, de neinteles...majoritatea celor de aici au o singura obsesie: i se taie pensia...Cum, cand, prin ce mijloace, cu ce argumente, pauza, bezna totala...A, pardon, asa le-a spus tov. col. Dogaru & comp, viitor parlamentar PSD (punem pariu?). Pe 25 oct vom arata ca in poza...Uraaaaaa!

    RăspundețiȘtergere
  35. Dom' Anton, nu vrei mata sa-ti muti satra mai incolo?
    Poate ai treaba si aici nu te baga nimeni in seama...

    RăspundețiȘtergere
  36. Anton Enache
    Chiar nu te simti javra sa ne lasi in pace?Dar obsesia ta care este? ei fi si tu vreo vuvuzeaua blonda de prin MApN?In bezna esti tu ,,baba penala"!Ce te bagi tu in seama sa comentezi batjocoritor la fiecare articol?Du-te si cauta-ti un job care ti se potriveste si lasa armata cu problemele ei in seama celor care mai au inca ratiune!!

    RăspundețiȘtergere
  37. Cum de a reuşit ministrul OPREA să calculeze pensiile unor cadre militare când la CMJ nu au ajuns de la toate unităţile de arhivă fotocopiile stateleor de plată?
    Câte cadre militare au avut şansa să iasă la pensie la vârsta maximă conform Legii 80/95? Ce maior are o vechime în serviciu de 31 de ani, ori a intrat în şcoala militară la 16 ani?
    Dacă există concret persoanele la care s-au recalculat pensiile şi au dat cu plus să ne precizeze cineva. Marea majoritate a ofiţerilor au fost disponibilizaţi la vârste cuprinse între 39 de ani şi 50 de ani, deci cu o vechime foarte mică.Câte puncte puteau să adune cadrele militare în prima parte a carierei? Totul este o vrăjeală de ne pune societateA civilă în cap, fiindcă şi aşa militarii care luptă pentru securitate ţării de la 14 ani nu sunt iubiţi.

    RăspundețiȘtergere
  38. De ce in conferinta de presa din 13 sept 2010 , ministrul Oprea nu a dat exemple de simulari de pensii recalculate ale cadrelor militare cu 20 - 25 ani vechime in armata ?
    Eu cred ca grosul pensionarilor militari o reprezinta acestia !!!
    Este clar diversiune !!!!

    RăspundețiȘtergere
  39. 'Anton Enache', nu ai raspuns la intrebarile concrete pe care ti le-am pus. Reiau intreaga postare:
    "Anton Enache, trec peste jignirile pe care le aduci unor oameni pe care nu-i cunosti, inteleg ca nu ai avut o mama in stare sa-ti ofere cei 7 ani de-acasa, deci nu e vina ta.

    Da ia explica tu unde-i spilul?

    1.Daca pensiile nu scad, ba chiar cresc, care-i rostul tevaturii?

    2. Unde-s economiile de sute de milioane de euro pe care Bugetul conteaza ca le va face prin recalcularea pensiilor militare?

    3. Si cum vede IQ-ul tau cel atat de erect adeverinta asta mirobolanta? Sub forma unui tabel in excel care sa cuprinda 12 luniX20pana la 35 de ani plus alte apendice cu celelalte drepturi, ore suplimentare, etc?

    4. Cam cate file trebuie sa aiba adeverinta asta?
    5. Si cum poti tu controla daca ea cuprinde datele reale?

    Astept sa ma luminezi. Daca nu poti singur/a, suna-ti stapana!

    RăspundețiȘtergere
  40. Cati dintre dumneavoastra ati primit compensatii in bani pentru concediii neefectuate ?

    RăspundețiȘtergere
  41. Pentru Dl. Anton Enache - Statutul PCR Ed. 1984:
    "Art. 62 Cotizatiile lunare pentru membrii de partid se stabilesc,pe baza retributiei tarifare, in felul urmator:
    - cei cu o retributie tarifara:
    - pina la 1500 lei platesc 0.50%;
    - de la 1501 la 2000 lei platesc 0.75%;
    - de la 2001 la 2500 lei platesc 1%;
    - de la 2501 la 3500 lei platesc 1.50%;
    - peste 3500 lei platesc 2%;"
    Asta inseamna sa vorbesti vorbe! Cu stima!

    RăspundețiȘtergere
  42. Totala incertitudine,chiar nu exista in acest minister cineva competent in speta, care sa poata explica ce efecte vor avea aceste masuri de recalculare a pensiilor,vor creste ,vor scade,,,,,,cu cit ? ....oare DE CE AM SLUJIT ATATIA ANI HAINA MILITARA ?

    RăspundețiȘtergere
  43. Conform prevederilor legii unitare a pensiilor votată de camera deputaţilor pensiile militarilor nu scad numai cu 50% ci cu 69%. Dacă în L 119/2010 se prevedea punctul 1 pentru anii de şcoală militară şi Meriul Militar, în noua lege care se va aplica de la 01.01.2011 acestea nu se mai regăsesc.Să trăiţi bine!

    RăspundețiȘtergere
  44. Am onoarea sa va salut!
    Astazi, 19 Septembrie, tuturor artileristilor si rachetistilor A.A. "LA MULTI ANI, VIATA LUNGA SI PROSPERA, SANATATE SI PENSII ASA CUM VREA FIECARE - recalculata sau nu!
    Cu stima pentru toate celelalte arme!

    RăspundețiȘtergere
  45. va scriu cam tarziu dupa ce ministrul si-a spus pozitia.
    Va rog sa cititi cu atentie pct.4 din art.44 din ultima constitutie a Romaniei si o sa va convimgeti ca legea si normele de aplicare dovedesc ca recalcularea pensiilor militarilor seamana perfect cu nationalizarea principalelor mijloace de productie din 1948 deorece se trce fortat din proprietatea particulara a pensionarului in proprietatea statului.
    Nationalizarea este o operatiune de tip comunist si incepe sa se aplice si tara noastra asa ca bine vedeti incotro se indreapta Romania.

    RăspundețiȘtergere
  46. Trăiască stimulentele şi parandărătul orange!

    RăspundețiȘtergere