luni, 19 octombrie 2015

luni, 19 octombrie 2015

De ce sistam actiunile in Justitie?

Stimati camarazi,

De la pseudoprocesul Ceausescu, adica de la asasinarea cu premeditare a cuplului dictatorial, sub pretextul unor acuze absurde, si pana astazi, Justitia din Romania si-a demonstrat pe deplin caracterul de Antijustitie.
Au dovedit-o pe deplin, si in ceea ce ne priveste, hotararile contradictorii luate in procesele SCMD pe recalculare, revizuire si recuperare, refuzul de aplicare, in mii de cazuri, a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile daca ne erau favorabile, inclusiv blocarea, mai nou, a actiunii executorilor judecatoresti.
De aceea v-am informat ab initio ca miile noastre de actiuni in Justitie constituie doar un mijloc extrem de eficient de presiune asupra Politicului pentru a face reparatiile solicitate prin promulgarea unor legi reparatorii.
Principalele obiective ale SCMD au fost atinse prin promulgarea Legilor reparatorii nr. 241/2013, 134/2014 si, indeosebi, nr. 223/2015.
Dupa promulgarea noii Legi cu privire la pensiile militare de stat, care va intra in vigoare la 01.01.2015, instantele au inceput sa ne respinga in val actiunile prin care solicitam reparatii, cu motivatii de tipul:

  1.   "Conform art. 123 din aceasta,  Legea 223/2015 intra in vigoare la data de 01.01.2016. In aceste conditii, procedura restituirii va fi stabilita prin norme aprobate prin HG, conform art 121, alin. 2, din Legea 223/2015. Prin urmare, instanta nu poate dispune restituirea eventualelor sume retinute in baza deciziilor de revizuire, la care sa se adauge dobanda legala si indicele de inflatie aferente, deoarece aceasta restituire se face doar in baza unei cereri a reclamantului, adresata paratei si confor unei proceduri ce va fi stabilita prin HG, iar restituirea se face esalonat, pe o perioada de 2 ani (NN: aici judecatorul face o confuzie cu dispozitiile comune de aplicare) incepand cu data de 01.01.2015, conform art 121 si 123 din Legea 223/2015" (din motivarea la Hotararea Civila nr. 543/2015 a Tribunalului Arad, Sectia 1 Civila)
  2. "Dispozitiile Legii nr. 223/2015, privind pensiile militare de stat, invocate de catre apelant prin raspunsul la intampinarea depusa la dosar de catre intimate, exced cadrului procesual prezent, iar in masura in care se vor elabora normele de aplicare ale acesteia, dupa aprobarea de catre Guvernul Romaniei, se va proceda in consecinta de catre institutiile abilitate ale statului, potrivit art. 121 din acest act normativ, lege care, de altfel, conform art. 123, va intra in vigoare doar din data de 01.01.2016, nefiind posibila stfel aplicarea dispozitiilor acesteia in speta" (din motivarea la Hotararea civila nr. 703/2015 a Curtii de Apel Oradea, Sectia 1 Civila).
In aceste conditii Departamentul Juridic al SCMD, analizand situatia, a recomandat, iar Comitetul Director al SCMD a votat in unanimitate, renuntarea la actiunile in instanta deschise pe baza deciziilor de revizuire si a celor in baza Legii 241/2013. Si numai la acestea. Decizia a fost motivata nu numai de faptul ca rezultatele sunt deja previzibile ci si pentru ca exista riscul ca, celor care au litigii pe rol, profitand, Casele de Pensii Sectoriale (indeosebi a MApN) sa le amane aplicarea prevederilor noii legi pana la solutionarea definitiva si irevocabila in Justitie, a dosarului.
Motivatiile hotararilor de respingere citate ne sunt in schimb de folos pentru cazul in care vom fi nevoiti sa-i dam in judecata nominal pe reprezentantii Caselor Sectoriale de Pensii, ai structurilor financiare si juridice ale MApN, MAI si SRI care vor refuza sa aplice in integrum Legea nr. 223/2015, incercand, din lene sau cu speranta iluzorie a intoarcerii lui Basescu in fruntea executivului, sa o "interpreteze" in defavoarea noastra.
Amanunte legate de procedura sistarii actiunilor mentionate in justitie pot fi obtinute de membrii activi ai SCMD (si numai de catre acestia) direct de la Departamentul Juridic al SCMD.

Honor et Patria! Vae victis!

P. Biroul Operativ Central
PRESEDINTELE SCMD