joi, 18 iunie 2015




Subiect: A. Proiectul Legii pensiilor militare de stat.
              B. Hotararea civila nr. 1104/2015 a  ICCJ cu privire la un conflict de competenta teritoriala negativa.

Continut:

 A. Proiectului Legii pensiilor militare de stat.
           In conformitate cu planificarea existenta la Senat, in privinta Proiectului de Lege a pensiilor militare de stat, ieri, 17.06.2015, era termenul de depunere a Raportului comnun asupra acestei initiative legislative a celor doua comisii insarcinate cu acest lucru, respectiv Comisia pentru munca   si Comisia pentru aparare. Comisiile s-au intrunit in sedinta saptamanala la 16.06.2015 (activitate la care a asistat din partea SCMD dna col (r) Caloian Monica) si au luat in dezbatere o serie intreaga de amendamente, primite la Senat dupa inregistarea proiectului respectiv.
            Avand in vedere numarul mare de amendamente propuse si timpul limitat avut la dispozitie, membrii celor doua comisii au decis sa reia dezbaterile asupra Proiectului in sedinta de saptamana viitoare, prorogand implicit termenul de depunere a Raportului comun cu o saptamana, respectiv pana pe 24.06.2015.
            Tinand cont de faptul ca actuala sesiune parlamentara se incheie la sfarsitul lui iunie a.c., este greu de crezut ca proiectul care ne intereseaza va intra in dezbaterea plenului Senatului pana la 30 iunie, greu, dar nu imposibil daca exista vointa politica a majoritatii parlamentare. Noi insistam ca aceasta vointa politica sa existe si sa se manifeste.
           Revenind la sedinta din 16.06.15, membrii celor doua comisii au trecut in revista multe amendamente de mare interes, care privesc aspecte importante din continutul legii, precum: baza de calcul a pensiei, cuantumul pensiei, vechimea efectiva si vechimea in serviciu, actualizarea si recalcularea pensiilor, legatura cu sistemul de pensii administrate privat, pensia de serviciu anticipata, varsta standard, termenul de restituire a sumelor retinute in procesul de revizuire etc. In privinta acestor amendamente vom reveni odata cu depunerea Raportului comun, atunci cand acestea vor primi forma finala.
           Ca impresie generala trebuie mentionat faptul ca amendamentele propuse de Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala a Senatului sunt mai favorabile, in comparatie cu modificarile aduse de Guvern la textul initial convenit.
  
B.  Hotararea civila nr. 1104/2015 a  ICCJ cu privire la un conflict de competenta teritoriala negativa.
        In 22 aprilie a.c., un complet de judecata de la Sectia a II- a ICCJ, a judecat conflictul negativ de competenta teritoriala ivit intre Tribunalul Bucuresti si Tribunalul Iasi, cu privire la judecarea dosarului nr. 4144/3/2014 depus de SCMD. Cum era si firesc in opinia noastra, ICCJ a stabilit ca instanta competenta sa continue judecata cauzei este Tribunalul Bucuresti, instanta in raza careia este sediul SCMD.
        Pentru cei interesati de considerentele de ordin juridic care au stat la baza deciziei luate de ICCJ, atasam prezentei note de informare hotararea in cauza.
        Anexa : Documentul mentionat mai sus.

SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC

Col. (r) Monica I. CALOIAN